woensdag, juni 16, 2010

Bezuinigingen in kinderopvang: zwartepiet toeschuiven onterecht

De Telegraaf publiceerde afgelopen zaterdag een artikel over de brief die demissionair minister van Jeugdzaken André Rouvoet aan de Tweede Kamer stuurde daags na de verkiezingen. (Zie: http://www.telegraaf.nl/binnenland/article6929593.ece?) Door hoog uitgevallen kosten geeft Rouvoet namens het demissionair kabinet aan de tegemoetkoming te willen verlagen die ouders nu nog ontvangen voor kinderopvang. Uiteraard vind ik dit een zorgelijke ontwikkeling. Zo op de valreep voor een nieuw kabinet gevormd wordt, (en dat in combinatie met de geopperde plannen omtrent kinderopvang van de meeste partijen die nu willen gaan regeren) betekent dit voorlopig geen rust in de kinderopvangsector. Maar, wat schertst mijn verbazing vooral: in de berichtgeving wordt de illusie gewekt dat de bezuiniging nodig is vanwege gastouderopvang! Er zou sprake zijn van een zodanig grote toename in de hoeveelheid gastouders in ons land dat de kosten daarvoor veel hoger uitgevallen zijn, en daarom zou nu bezuiniging nodig zijn.
Dit wordt door de cijfers echter niet onderstreept. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat de groei in aantallen voor gastouderopvang gelijk op gaat met die in buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven. Bovendien, gastouderopvang is in feite opvang van 0-12 jaar, dus daarmee blijkt de groei binnen de geïnstitutionaliseerde kinderopvang relatief veel groter.















Natuurlijk: het is een zorgelijke ontwikkeling, en in tijden van noodzakelijke bezuinigingen wordt naar alle sectoren gekeken. Het is alleen wel pertinent onjuist om zo klakkeloos de gastouderopvang de zwartepiet toe te schuiven. We mogen allang blij zijn dat deze vorm van gemakkelijke, flexibele en betaalbare kinderopvang niet teveel ontmoedigd is door alle ontwikkelingen in regelgeving! Want daarmee zou een waardevol alternatief binnen de Nederlandse kinderopvang verloren gaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

heb je dat ook naar de politiek geschreven Wendeline ??
Ik denk dat het van belang is dat ze ook weten waar de hoge kosten zitten , ik heb de politiek hier echter ook al over geschreven. Er kan zeker op een veel efficientere manier met het geld om worden gegaan , neem nou het EVC traject , mensen die HBO in het onderwijs hebben , oude INAS diploma [ gelijk aan MBO zorg en welzijn] zelfs een directeur van een school, staan niet op de lijst en moeten hun EVC halen , kosten ; 600 euro voor de overheid per GO , zó onzinnig. En wat dacht je van de dure GGD controle ? een GOB controleerd 2x per jaar, veel hebben dit jaar een assesment op lokatie, de VO die heel veel erover kan vertellen en dan ook nog de GGD ?? Overbodige kosten !!

Wendeline van Luijk zei

'Beste Anoniem, dank voor je bericht. We melden dit zeker ook in de politiek! Via diverse platforms en organisaties (zoals voorheen PKGO en nu via de Brancheorganisatie van Ondernemers in de Kinderopvangbranche) blijven we dit thema onder de aandacht brengen in Den Haag. Het is te belangrijk om zomaar te laten voortkabbelen, vooral als er misverstanden in het spel zijn!'