Vorige week stuitte ik op een schitterend artikel in de Volkskrant, waarin de noodzaak van gastouders werd onderstreept. Maar nu eens niet vanuit een politieke of sociale invalshoek, maar vanuit de evolutie. Onderzoek van primatoloog en antropoloog Sarah Blaffer Hrdy toont aan dat de zorg voor kinderen door anderen dan de ouders heel natuurlijk is. Niet voor niets bestaat de uitdrukking: ‘It takes a village to raise a child.’
Hrdy deed onderzoek naar ‘moederen’ in verschillende gemeenschappen. Belangrijkste conclusie: zorg van derden is van groot belang voor de overleving van het kind. In jagers/verzamelaars-gemeenschappen vergrootte bijvoorbeeld de aanwezigheid van een oma de overlevingskansen van een kind aanzienlijk, vanwege de rol die zij heeft in het zoeken naar voedsel.
Wat wij onder een ‘kerngezin’ verstaan – vader, moeder en kind(eren) – is historisch gezien een hele nieuwe uitvinding. Niet dat ik er daarom tegen ben, integendeel zelfs, maar we kunnen wel met een gerust hart een beroep op anderen doen. Dat juicht Moeder Natuur alleen maar toe!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten