Naar verwachting komt het kabinet in mei met nieuwe plannen voor bezuinigingen in de kinderopvang. Gesprekspartner voor de heren en dames politici zijn vooral de brancheverenigingen, waarin grote kinderopvanginstellingen -die de grootste omzet uit crèche halen- de dienst uitmaken. Zij zijn gebaat bij bezuinigingen in de niche van gastouderopvang en sturen daar op aan. Of dit terecht is, vragen wij ons af.
Daarom zouden we het goed vinden als er via Nieuwspost.nl een objectief en onafhankelijk journalistiek onderzoek wordt gestart over de manieren waarop je nu écht het beste kunt bezuinigen in de kinderopvang. Enkele voorbeelden waar wij interesse in zouden hebben zijn de werkelijke kosten per kind voor kinderdagverblijven (KDV), naschoolse opvang (NSO) en gastouderopvang. Nu wordt er alleen gekeken hoeveel kinderen naar KDV, NSO en gastouderopvang gaan en wat de totale kinderopvangtoeslagkosten zijn voor het Rijk. Alleen via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) kan worden achterhaald bij de belastingdienst wat de werkelijke kosten per kind zijn per opvangvorm; dat geven ze niet vrij.
Het zou best eens kunnen zijn dat de kosten voor gastouderopvang per kind minder bedragen dan andere vormen van opvang. Omdat bijvoorbeeld bij gastouderopvang per werkelijk afgenomen uren wordt betaald, terwijl een kind dat naar de dagopvang gaat en om vijf uur wordt opgehaald toch voor de hele dag moet betalen. Stel je voor dat er uit zo'n onderzoek komt dat de overheid gastouderopvang nou juist enorm moet stimuleren? En dat het gastouder-ontmoedigingsbeleid van de afgelopen jaren de overheid juist op kosten heeft gejaagd?
Al met al denken we dat het goed zou zijn als bij het presenteren van de nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet gedegen journalistiek onderzoek is gedaan. De aandacht in de media zal vast niet ontbreken. Dus ben jij of ken jij een (onderzoeks)journalist met ervaring en vind je het leuk om via Nieuwspost.nl dit onderzoek tot stand te laten komen, neem dan contact ons (Jitske@parentisgroep.nl of Wendeline@flexmoeders.nl) op. Hoe nieuwspost precies werkt lees je hier. Via crowdfunding wordt het project gefinancierd.