vrijdag, oktober 01, 2010

Prinsjesdag 2010 geen reden voor een feestje

Van te voren waren de plannen al uitgelekt, dus een echte schok konden we Prinsjesdag niet meer noemen. Maar toch: hoe de kinderopvang er van af komt in de Miljoenennota is niet best. Willem Vermeend voorzitter BKN, verwoordt het mooi in zijn ingezonden brief aan de Volkskrant van zaterdag 25 september jl. Natuurlijk moeten we bezuinigen. "Toch is er reden om bij de bezuinigingen op de kinderopvang drie keer na te denken."

Het betreft de aankondiging van verdere bezuinigingen op kinderopvang van maar liefst 310 miljoen euro extra per jaar. Per 2011 wordt de kinderopvangtoeslag verlaagd. Alle inkomensgroepen zullen er in verhouding tot hun inkomen evenveel op achter uit gaan. Hierdoor wordt kinderopvang wéér duurder. Dat noemt Vermeend terecht “de grilligheid die het beleid voor kinderopvang in de afgelopen jaren kenmerkt".

Betaalbare en goede kinderopvang werd de afgelopen jaren door de overheid gezien als een wapen in de strijd om de arbeidsparticipatie door vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. Bezuinigingen zijn nu belangrijker.

Dat er bezuinigd moet worden is evident met de huidige economische status van Nederland. En tja, het CPB zegt dat prijs geen invloed heeft op de vraag naar kinderopvang. Maar bedenk wel dat dit niet de enige bezuiniging is waar de jonge ouder mee te maken krijgt. Uiteindelijk is de financiële rek er natuurlijk wel uit. Ik ben, net als Vermeend, van mening dat de Nederlandse overheid het anders moet aanpakken. Zeker in de toekomst, zullen jonge ouders op de arbeidsmarkt hard nodig zijn, vooral als je de vergrijzing in ogenschouw neemt. Daarom snijdt de overheid zich in de vingers met deze bezuinigingen. 'Zie de suggesties van Vermeend: het kan beter.

2 opmerkingen:

Roos Goedhart zei

Hoi Wedeine. Je hebt een leuke blog, goed geschreven. Weet jij ook hoe hoog (laag) het bedrag gaat worden wat er aan kosten p.u. nog wordt vergoed?

Wendeline van Luijk zei

Dag Roos, dank voor je reactie! Er is al wel bekend dat per jaar 310 miljoen extra zal worden bezuinigd op de kinderopvang. Het verschilt per gezin hoe groot de impact gaat worden. Maar vooralsnog lijkt het erop dat het aandeel van ouders in de kosten van kinderopvang bij 2 kinderen zal stijgen naar 26% gemiddeld, waar dat nu 21% is. Via deze tabel van het ministerie van OCW kun je de verwachte kosten per inkomensschaal vinden:
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/nieuws/2010/09/21/veranderingen-in-de-kinderopvang-in-2011.html