dinsdag, februari 15, 2011

Arbeidsparticipatie stimuleren? Hervorm dan aanmeldsysteem gastouders!

De overheid en politieke partijen hebben allemaal hun mond vol van arbeidsparticipatie door vrouwen, het terugdringen van werkloosheid en besparingen op uitkeringen. Maar op dit moment is het nu juist de overheid die ondoordacht mensen, die dolgraag willen werken, frustreert.

Stel je bent moeder of oma en je wilt graag werken. Een mogelijkheid is om gastouder te worden. Je moet dan wel een aantal kwalificaties hebben, maar dat is begrijpelijk als het gaat om mensen aan wie ouders hun kinderen toevertrouwen. Je hebt je onder andere aangemeld voor een kinder-EHBO-cursus. Een goede zet, want je moet een certificaat hebben dat uitgegeven is door NedCert, Nikta of Het Oranje Kruis. In dit geval heb je besloten om een diploma te halen dat wordt uitgegeven door Het Oranje Kruis, want dat diploma is twee jaar geldig. Je hebt je praktijksessie gehaald en daar wordt je verteld dat je vijf weken moet wachten, totdat je je diploma krijgt opgestuurd. Vijf weken maar liefst.

Maar dan komt vervolgens de echte ellende. Je hebt je VOG-verklaring (Verklaring Omtrent Gedrag), je diploma op MBO2-niveau Helpende Zorg en Welzijn, je hebt je EHBO-diploma voor kinderen en een kopie van je identiteitsbewijs. Je gastouderbureau stuurt deze set per post naar de gemeente. En dan krijgt de gemeente tien weken de tijd om te kijken of die papieren wel kloppen. In sommige gevallen moet de GGD nog langsgaan bij het opvangadres om te kijken of dit adres voldoet aan alle veiligheidseisen.

Bovenstaande situatieschets geeft mijns inziens weer hoe achterhaald we in Nederland bezig kunnen zijn. Vrouwen die graag willen werken, die hun opleiding hebben gevolgd, die staan te trappelen om aan de slag te gaan, worden bijna vier maanden lang buitengesloten door dit inefficiƫnte overheidssysteem. Vier maanden wachten op een nummertje, terwijl je dolgraag aan de slag wilt, dat is lang. Kan dit nou niet anders?

Natuurlijk wel!
1. Verplicht instanties als het Oranje Kruis, Nikta en Nedcert om sneller hun EHBO-diploma’s gereed te hebben.
2. Versimpel het aanmeldingsproces bij de gemeente.
3. Zorg voor een versnelde procedure voor gastouders, omdat hier veel vraag naar is.

Het aanmeldingsproces is bovendien nogal gedateerd, laat ik het kort uiteenzetten: de gastouder-in-spƩ stuurt een kopie van vier documenten op naar het gastouderbureau. Meestal gaat dit per e-mail of als upload. Het gastouderbureau in kwestie print deze documenten, want ze moeten per post worden opgestuurd naar de gemeente. De gemeente scant de documenten in voor haar eigen administratie. Daarna stuurt de gemeente de documenten per post door naar de GGD, die de documenten ook weer scant voor haar eigen administratie. Dit is zonder overdrijven, hoe het systeem momenteel werkt.

In plaats van het systeem waarin drie instanties alle papieren moeten verzamelen: laat de gastouderbureaus dat doen en controleer dat als overheid. Laat de bureaus de gastouders aanmelden bij het Landelijk Register Kinderopvang. En laat dan de opvang alvast van start gaan. Als het na 4-6 maanden nog niet is geregeld, draai je alsnog de kinderopvangtoeslag-kraan dicht. Dat is altijd nog goed goedkoper dan 4-6 maanden lang uitkeringen aanbieden aan mensen die anders als gastouder al aan de slag konden zijn.

Help dus met een gestroomlijnder systeem vrouwen aan de slag als gastouder. Zo kunnen kinderen goed opgevangen worden in een veilige huiselijke omgeving. Ouders kunnen dan ook met een gerust hart mee doen aan het arbeidsproces en zo hebben we een grote tweeledige stimulans van mensen die willen en kunnen meedoen in de Nederlandse economie!

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Wendeline, wat al die wachttijden betreft voor gemeente en Nikta certificaat.Ik heb online een cursus EHBO voor kinderen gedaan.Van het Rode kruis( vergoed door AGIS.Na het praktijkexamen , binnen 1 dag had ik het diploma.Het Nikta certificaat erbij duurde 2 weken.Ik sta ingeschreven bij Gastouder bureau Trumpy.Zij zeggen met vaart er achter de inschrijving bij het LRK in 4 weken rond te kunnen hebben.De GGD kwam uitzonderlijk snel langs.Mischien zien zij en de gemeente ook wel in dat 3mnd voor de afhandeling wel heel lang is.Het is goed hen hierop officieel samen aan te spreken.
Ik zou graag wat contact hebben met andere gastouders.Wat research doen naar vraagprijzen voor gastouderschap.(per uur)Wat vraagt men alzo.Ik hoop op reacties.Groetjes Martina