vrijdag, november 28, 2008

Vreemd antwoord

VVD Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) had een paar weken geleden Kamervragen gesteld aan mevrouw Dijksma (staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) naar aanleiding van het artikel ‘Staat betaalt grote zus voor oppassen’ in de Telegraaf.

Ik had er al op gereageerd naar de Telegraaf en zij hebben mijn reactie gepubliceerd (
link). Dat stond ze fraai want ik was wat negatief over hun berichtgeving. Het kan namelijk niet. Als een grote zus op haar broertje past dan kan zij daar natuurlijk geen oppassubsidie voor krijgen. Daar voorziet de Wet al in.

· Ten eerste mag je niet op hetzelfde adres staan ingeschreven als degene waarop je past.
· Ten tweede moet je als gastouder 18 jaar of ouder zijn.

Gek genoeg haalt mevrouw Dijksma dat niet aan.

De vraag was:
Is het waar dat het oppassen op een jonger broertje of zusje onder de gastouderregeling valt? Zo ja, is dit volgens u wenselijk?

Antwoord van mevrouw Dijksma:
Gastouderopvang in de zin van de Wet kinderopvang is alleen mogelijk als dat gebeurt door een andere persoon dan de ouder van het kind dat opvang behoeft of een andere persoon dan de partner van de ouder. Daarnaast kwalificeert gastouderopvang alleen voor kinderopvangtoeslag als het plaatsvindt door tussenkomst van een geregistreerd gastouderbureau.
Op grond van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) worden broers en zussen van het kind dat opvang behoeft niet als partner gezien. Zij zijn dus niet uitgesloten van het gastouderbegrip.
Ik ben geen voorstander van het feit dat onder de huidige wetgeving broertjes en zusjes onder de 18 jaar als gastouder voor elkaar kunnen optreden. In het wetsvoorstel rondom de gastouderopvang dat ik in februari 2009 uw Kamer zal aanbieden, neem ik een voorstel tot wetswijziging op waarmee dit zal worden uitgesloten.

Vreemd antwoord.


Klik hier voor alle vragen van Dezentjé Hamming-Bluemink en de antwoorden van de staatssecretaris.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat gek zeg dat antwoord van Dijksma!je zou toch denken dat ze hier iets actiever op ingaat dan dit... anderzijds zegt ze wel dat ze in februari een wetswijzigingvoorstel wil indienen, wat zou ze volgens jou voor wijzigingen moeten doorvoeren Wendeline?