donderdag, december 04, 2008

Zwarte lijst in de kinderopvang is reeds in de maak!

Bij het bureau waar ik vroeger werkte als psycholoog werden ook ‘dader’-groepen gehouden. Ik heb daar gezien hoe moeilijk het is om iemand voor grensoverschrijdend gedrag bij kinderen te veroordelen. En alleen als je veroordeeld bent, krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Dus die VOG zegt niet alles. Maar het is een begin. De tweede stap is inderdaad die zwarte lijst. Het is gek dat banken, hypotheekverstrekkers,etc. wel een zwarte lijst kennen, maar organisaties die verantwoordelijk zijn voor de welzijn van kinderen niet.

In dit artikel van de telegraaf staat dat men alleen niet weet hoe je zo’n zwarte lijst moet optuigen.

In de gastouderopvang zijn we hard op weg. Het Centraal Register Gastouderopvang zoals we dat met het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO) hebben voorgesteld aan staatsecretaris Dijksma van Onderwijs, gaat er zeer waarschijnlijk komen*. ‘Goed om misbruik van de Wet Kinderopvang tegen te gaan, maar laten we het ook inzetten om misbruik van onze kinderen tegen te gaan.

Hoe? In het Centraal Register Gastouderopvang (CRG) wordt elke koppeling aangemeld: opvangsituatie incl. naam gastouder.

Laat gastouderbureaus bij beëindiging van een koppeling wegens dubieus gedrag van een gastouder of haar partner, daarvan melding maken bij het CRG. Een commissie van ‘wijze mensen’ (zeg een rechter, een gedragsdeskundige werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming, iemand van Meldpunt kindermishandeling en zo voorts) kan die melding beoordelen en een aantekening plaatsen bij die gastouder. Die naam kan dan in de toekomst niet meer worden aangemeld als gastouder. Privacy gewaarborgd. Geen schandpaal. Kinderen veiliger.

Vervolgens zou je het register moeten uitbreiden voor de rest van de kinderopvang en eigenlijk alle functies waar kinderen een lelijk prooi kunnen zijn van grensoverschrijdend gedrag.

* uit het "
Totaalplan Kinderopvang, stop misbruik en verhoog kwaliteit".

1 opmerking:

D-mam zei

In Belgie vallen alle betaalde krachten in de kinderopvang onder "Kind en gezin" en worden daar ook door gecontroleerd. Misschien iets voor Rouvoet?