dinsdag, februari 24, 2009

Gastouder zijn, is een mooie baan

Wat een gekkenhuis op de Negenmaandenbeurs afgelopen week. Wij hebben ruim 24.500 Flexmoeder-tassen uitgedeeld; voornamelijk aan kersverse, aankomende of aspirant-moeders. En ik heb met zoveel mensen gepraat dat het nog steeds gonst in mijn hoofd... Maar daar ben ik natuurlijk alleen maar blij om, want wij (Flexmoeders) hebben veel bezoekers kunnen vertellen over de voordelen van gastouderopvang.

Wat ik al vermoedde bleek inderdaad nog steeds het geval: mensen denken niet direct aan gastouderopvang als ze kinderopvang nodig hebben. Terwijl het een aantrekkelijk alternatief is voor de de crèche of de BSO. Ook voor de emancipatie van niet-werkende moeders, is gastouderopvang een goede oplossing. Vrouwen met kinderen kunnen als gastouder de zorg voor hun ‘gastkinderen’ ideaal combineren met de zorg voor hun eigen kinderen. En dat realiseren mensen zich echt te weinig: dit zie je o.a. terug in de emancipatiemonitor, die afgelopen week met cijfers kwam die minister Plasterk zorgen baarden.

(Aanstaande) moeders denken niet aan gastouderschap als serieuze baan. Of het komt gewoon niet in ze op om het te gaan doen. Jammer, want ik heb met veel vrouwen gesproken die naast hun baan als moeder graag zouden willen werken, maar geen aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Of nog erger, vrouwen die hun parttime baan zijn kwijtgeraakt door de crisis en graag weer aan de slag willen.

'Gastouder' zijn, is een hele leuke baan, goed te combineren met eigen kinderen, het verdient goed en het is flexibel. De vraag is groot en wordt alleen maar groter. Om maar iets te noemen: de zorgsector in Nederland moet groeien. Voor alle moeders die in de zorg werken is gastouderopvang dé vorm van opvang vanwege de flexibiliteit die de creches niet kennen.

Dus, voor vrouwen die graag zelfstandig ondernemer willen zijn, aan de slag willen, goed willen verdienen en graag met kinderen werken: word gastouder!

2 opmerkingen:

Anja Kool-Overduin zei

Een gastouder heeft honderd talen, honderd handen, honderd gedachten,
honderd manieren van denken spelen en praten.
Honderd, alsmaar honderd manieren van luisteren, verbazen, liefhebben,
honderd vreugden om te zingen en begrijpen
honderd werelden om te ontdekken, honderd werelden om uit te vinden,
honderd werelden om te dromen.
Een gastouder heeft honderd talen (en nog eens honderd honderd honderd) ....
.... maar Dijksma en haar wetsvoorstel stelen er straks negenennegentig!

Vrij bewerkt naar 'Zeker, de honderd is er' van Loris Malaguzzi

Anoniem zei

http://www.ipetitions.com/petition/bravo-gastouders/

Zelfstandig,onafhankelijke gastouderopvang