dinsdag, juli 21, 2009

Het vervolg...

Eindelijk dan het vervolg op mijn eerdere update over de kinderopvangdiscussie in Den Haag. In de Ministerraad zijn er concrete richtlijnen goedgekeurd. Voor gastouders goed om te weten wat deze nieuwe wet voor hen precies inhoudt:

Voor alle huidige en toekomstige gastouders geldt dat zij een diploma gastouderopvang verwerven. Dit diploma geldt dan als een beroepskwalificatie en moet officieel erkend zijn en minimaal MBO2 niveau hebben.

Voor huidige gastouders:
- Normaal krijg je een diploma nadat je een opleiding bij een erkend opleidingsinstelling hebt gevolgd, dit hoeft nu NIET. Deze uitzondering geldt alleen voor gastouders die nu 'gastouderen’, en deze kunnen dan zonder de desbetreffende opleiding een examen doen. (Het examen moet wel voor 1 januari 2011 worden afgelegd)
- Een andere manier om een diploma te verwerven is door middel van een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) bij een erkende EVC-aanbieder. Met deze procedure kan een werknemer laten vaststellen welke competenties hij door werkervaring al heeft en welke aanvullende opleidingen hij eventueel nodig heeft. Na het succesvol volgen van een EVC-procedure krijgt de werknemer een ervaringscertificaat.

Voor toekomstige gastouders:
Om gastouder te worden komen een aantal erkende MBO-opleidingen in aanmerking: (Iedereen met een hogere opleiding in dezelfde richting zal worden vrijgesteld.)
- Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2: het kwalificatieprofiel van een gastouder past goed deze opleiding
- Daarnaast wordt er een speciale opleiding ontwikkeld: ‘Helpende Zorg en Welzijn met specialisatie gastouder’.

Het Examen
Tot 1 januari 2011 is het mogelijk om zonder opleiding examen te doen voor de kwalificatie Helpende Zorg en Welzijn/Gastouder. Het door de convenantpartijen vastgestelde beroepscompetentieprofiel (BCP) is hierbij de maat waarlangs gemeten wordt. Het BCP is naar mijn mening zeer goed haalbaar voor de meerderheid van de huidige gastouders. Zodra het mogelijk is om je hiervoor aan te melden, laat ik het weten.

Andere eisen
Naast de beroepskwalificatie moet elke gastouder beschikken over een EHBO volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis en (als dit niet alsnog als onwerkbaar wordt bestempeld) bezocht zijn door de GGD. Alleen dan kan je als gastouder worden ingeschreven in het nieuwe landelijke register kinderopvang, en ontvangen de ouders van de kinderen de kinderopvangtoeslag.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gastouder moet in bezit zijn van EHBO diploma?!?!
Bedoelt men hiermee een kinder EHBO (12 lesuren) of een volledig EHBO (11 avonden + ieder jaar 6 avonden herhaling) Op een kinderdagverblijf hoeven maar een aantal leidsters BHV te hebben?
Ik vraag het me af....

Unknown zei

l.s., laten wij eerst even de volledige implementatie afwachten van e.e.a. Overigens in tijden van hoge werkloosheid kan men met dit soort 'missers' misschien nog wegkomen. Kinder EHBO is raadzaam maar de kosten moeten niet voor de baten uitgaan.

Anoniem zei

Dit kreeg ik als antwoord toen ik aangaf dat ik niet blij was met het feit dat een gastouder maar op 1 adres mag oppassen.Ik vroeg het waarom. eerlijk gezegd maakt het antwoord me nog bozer. Lees zelf:

Hieronder volgt een reactie op uw e-mail, waarin u uw mening geeft over de veranderingen in de regels omtrent gastouderopvang. U geeft aan dat u het niet eens bent met de regel dat gastouders maar op één adres mogen oppassen. U uit uw ongenoegen over deze regel en wilt graag weten waarom deze nieuwe regel per 1 januari 2010 wordt ingesteld.
Wij danken u voor het kenbaar maken van uw mening en sturen uw bericht ter kennisgeving door naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).



Vanaf 1 januari 2010 mag u als gastouder slechts op één locatie kinderen opvangen: op uw woonadres of bij één van de vraagouders thuis. De GGD houdt vanaf 1 januari 2010 toezicht op de kwaliteit van de opvang. Wanneer gastouders op meerdere adressen oppassen, wordt deze taak van de GGD bemoeilijkt omdat de GGD dan bij te veel adressen controle zou moeten uitoefenen. Dit is de reden waarom gastouders slechts op één locatie mogen oppassen.