woensdag, augustus 26, 2009

Mexicaanse griep heeft nu ook gevolgen voor gastouders

Iedereen weet inmiddels wel dat de Mexicaanse griep vrij ernstige gevolgen voor het sociale verkeer in Nederland heeft. De zomervakanties lopen zo’n beetje op hun einde en scholieren, studenten en werkende mensen hervatten allemaal het dagelijkse leven. Overheidsinstanties, schoolbesturen, ziekenhuizen, huisartsen en medische diensten draaien overuren om de gevolgen van de griep binnen de perken te houden en massale paniek te voorkomen.

Dit alles heeft ook gevolgen voor de gastouders en gastouderbureaus in Nederland. Uit een brief van de GGD Gelderland Midden blijkt dat de GGD de inspectie kinderopvang tijdelijk gaat opschorten. De hulpdienst kampt namelijk met een overvloed aan werkzaamheden in verband met de Mexicaanse griep en zet artsen, verpleegkundigen en inspecteurs specifiek in om de griep te bestrijden.

Het streven van de GGD is natuurlijk alleen maar te prijzen, maar het betekent ook dat de inspecties van gastouders uitgesteld zullen worden. Voor de gastouders en de gastouderbureaus kan deze vertraging serieuze financiƫle gevolgen hebben. Als een gastouder straks niet aan de slag kan omdat er nog geen controle is geweest, is dat natuurlijk waanzin: een situatie waar geen enkele partij vrolijk van wordt! Daarom pleit ik voor een andere oplossing.

Schaf de eis af dat men straks alleen gastouder kan worden na een bezoek door de GGD. Door deze regel te rigide te hanteren creĆ«ert de GGD niet alleen een enorme hoeveelheid werk voor zichzelf, met alle gevolgen van dien in tijd en geld, maar ook frustreert de overheid een proces waar vaak enige spoed bij is geboden – het bijeenbrengen van kinderen die dat nodig hebben met ouders die hun goede opvang kunnen bieden. Een alleszins acceptabel alternatief zou kunnen zijn dat de GGD alle gastouderbureaus gaat bezoeken en inspecteren, en steekproefsgewijs de gastouders.

Den Haag, laat de Mexicaanse griep niet de enige kwaal op uw prioriteitenlijstje zijn, want er zijn ook kwalen die niet met een prik te verhelpen zijn!

WENDELINE VAN LUIJK
www.flexmoeders.nl

1 opmerking:

Telefoon zei

Hoop dat deze ellende weer snel voorbij is.