donderdag, december 10, 2009

Gastouders zijn uiteindelijk beter af met een diploma

Vandaag vindt er een spoeddebat plaats in de Tweede Kamer over deskundigheidseisen in de gastouderopvang. Oppositiepartijen VVD, D66, SP en Groen Links stellen in de NRC van 8 december dat er 'een ramp' dreigt in de gastouderopvang als de regels nu worden ingevoerd. Het is echt te hopen dat staatssecretaris Sharon Dijksma (kinderopvang) vandaag het besluit neemt om 2010 als overgangsjaar te hanteren. Dan lopen vraagouders volgend jaar niet het idiote risico om hun kinderopvangtoeslag te moeten terugbetalen als hun gastouder het ervaringscertificaat of diploma niet haalt.

Dat uitstel kan haast niet anders, want het dreigt op dit moment vrijwel onmogelijk te worden om aan de kwaliteitseisen van de overheid te voldoen. Daarvoor moeten gastouders een ervaringscertificaat of een diploma halen, maar dat is praktisch onmogelijk!! Heel veel instellingen willen het ervaringscertificaat aanbieden, maar Sharon Dijksma vindt maar weinig geschikt en dat heeft ze ook pas kort geleden bekend gemaakt. Resultaat: je kan als gastouder nog helemaal geen certificaat halen! Die route moet nog worden opgestart.

Vorige week werd bovendien bekend dat de reeds bestaande diploma route wordt bemoeilijkt. Voor de aanbieders dan, niet de kandidaten. PvdA-er Sharon Dijksma en CDA-er Van Bijsterveldt hebben namelijk met elkaar afgesproken dat er qua subsidie geen verschil wordt gemaakt tussen een ervaringscertificaat en een diploma. Dat was bijzonder slecht nieuws voor de ROC's die in eerste instantie 2000 euro kregen voor elke geslaagde diploma-kandidaat, maar nu opeens nog maar 675 euro. De MBO-raad, die de belangen van de ROC's behartigt, heeft al laten weten dat ROC's het daar niet voor kunnen doen.

Niet vreemd, want voor 675 kan je eigenlijk geen fatsoenlijk diploma-traject organiseren. Wat komt daar dan bij kijken? Tenminste een informatie-avond, de examinering zelf, bespreking met de kandidaten van de werkmap, een assessment thuis, de taaltoets en een diploma-uitreiking. En dan moet er nog een waterdichte administratieve terugkoppeling komen van alle informatie naar gastouderbureaus en gastouders. Want het kan natuurlijk niet gebeuren dat iemand straks wel zijn diploma heeft gehaald maar dat dit niet of niet goed is doorgegeven aan de instanties!

Nogal wat ROC's hebben aangegeven dat ze het voor 675 euro niet gaan doen. Het gevolg lijkt mij desastreus: nu heeft Dijksma dus geen instellingen die de ervaringscertificaat mogen afnemen, maar ook geen ROC's die bereid zijn om het diploma voor gastouders mogelijk te maken.

Stop! Klein stukje terug..... Een aantal partijen blijft gelukkig geloven dat de mogelijkheid om een diploma te halen, gewoon hoort bij de professionalisering van de gastouder-beroepsgroep. Gastouders zijn zelf uiteindelijk ook veel beter af met een echt diploma op MBO-2 niveau. Er spreekt ambitie vanuit en zo'n diploma schept bijvoorbeeld vertrouwen bij een kennismaking met vraagouders. Bovendien vergroot dat de kansen bij eventuele toekomstige beroepskeuzes.

Het Nederlands Instituut voor Gastouderschap (Nigos, dat ik heb helpen oprichten), heeft er hard aan gewerkt om samen met het ROC dit diploma-traject te realiseren. En de eerste kandidaten zijn begonnen. Mogelijk dat de financiering voor de wat minder vermogende ROC’s rond kan komen door een bijdrage van de diploma-kandidaten zelf te vragen.

Maar zelfs met de administratieve ondersteuning van Nigos, wordt het voor ROC's heel lastig om 50.000 gastouders binnen een jaar van een diploma te voorzien. Er is dus een onmogelijke situatie ontstaan en dat heeft de Tweede Kamer gezien. Vanochtend dus het debat, vanmiddag een 'Voortgezet Algemeen Overleg' en op 15 december uitsluitsel over de ingediende moties.

'Heel benieuwd hoe dit afloopt. Ik hou jullie op de hoogte...

5 opmerkingen:

EJ zei

Helaas, onze nieuwe gastouder heeft geen trek in alle heisa die hierbij komt kijken. Dus dit wordt straks anders afgehandeld en zelf waarschijnlijk volgend jaar wat minder werken. Het is niet anders.

Anoniem zei

Dat is zeer spijtig EJ, maar gelukkig zijn er nog wel gastouders die wel aan alle heisa willen voldoen. Dus misschien hoeft u niet minder te werken als u een andere geschikte match vind. Succes!!

Aan de andere kant zijn er ook heel veel ouders die nu besluiten te stoppen met de gastouderopvang omdat de eigen bijdrage hoger wordt, en dat is ook zeer spijtig. Helaas ben ik een van de gastouders die wel aan alle eisen wil gaan voldoen maar een terugloop in de opvang ziet door de financiele strop die de overhoud de ouders omdoet.

Het is jammer dat je als ouder niet meer zelf mag bepalen wie je je kindje toevertrouwd, maar dat de regering meebeslist. Want ook de gastouders die nu geen diploma hebben zijn geschikt, maar helaas voor het rijk ongeschikt :(

corrie zei

Ik denk ook dat veel gastouders nu gaan stoppen.
Hoor wel om me heen van. kost me teveel geld kan gewoon niet opbrengen.
Het is ook best weer een hap uit je spaarpotje .
Ik wil zeker ook aan alle eisen gaan voldoen , maar waar ik woon zijn er geen scholen / opleidingen.
Ik ga ook niet uren in de trein zitten om van Westfriesland naar Den Haag te gaan zoals voorstel was.
Vind ook zeer overdreven als je E.H.B.O voor kids hebt gehaald deze nu van Oranje kruis nodig moet hebben

Steven zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Steven zei

Beste mensen,

Inderdaad zijn gastouders beter af met een diploma. Hierdoor is tevens Gastouderopvang Kleine Nijn (http://www.kleinenijn.nl) in Gorredijk een succes geworden.


Groeten,

Foekje