woensdag, juni 30, 2010

Debat laait weer op: verdwijnt de één-locatie-eis?

Het is weer een spannende week. Kinderopvang blijft een interessant thema in Den Haag, zeker omdat arbeidsparticipatie voor veel partijen een belangrijk thema is. Maar nu is het weer echt terug op de agenda: er is vandaag weer een algemeen overleg in de Kamer over kinderopvang, waarbij ook het thema gastouders behandeld wordt. Ook in de politiek komt men erachter dat de heftige eisen die door de nieuwe Wet Kinderopvang werden gesteld, misschien toch iets teveel van het goede zijn. Zouden de regels voor gastouders wellicht weer versoepeld moeten worden? In het bijzonder wordt nu gekeken naar de één-locatie-eis: gastouders mogen momenteel maar op één plek gastouder zijn, en dus niet gedurende een week op diverse adressen werken. Dat beperkt natuurlijk enorm, want sommige gastouders zouden het liefst twee dagen per week bij de vraagouder thuis werkzaam zijn, en op andere dagen die week gastouder voor andere kinderen op hun eigen adres. Die situatie was altijd heel goed werkbaar, en werd door de Wet Kinderopvang teruggedraaid.


Maar nu gloort er dus hoop aan de horizon, want ook in het debat vandaag gaan geluiden op dat deze één-locatie-eis wellicht zijn doel voorbij schiet. De aanpassingen in de wetgeving hebben immers voor ogen om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en te garanderen. Maar het zou goede gastouders toch zeker niet moeten beperken in hun arbeidsparticipatie!

Ik ben er vandaag bij in Den Haag, wordt vervolgd...

Wendeline van Luijk

PS: vandaag is de stelling van het RTL-ontbijtnieuws op hun Hyves-pagina ook aan het onderwerp gewijd.
Zie http://rtlontbijtnieuws.hyves.nl/blog/35410219/Ruimte_voor_de_gastouder/fYe3/ voor de reacties, het onderwerp leeft behoorlijk!

Geen opmerkingen: