donderdag, januari 19, 2012

Gastouderopvang duurzaam alternatief in Vinexwijk

Hoewel het thema duurzaamheid de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt van kinderopvangorganisaties, is er geen kinderopvangvorm van huis uit zó duurzaam als de gastouderopvang.

Op de website van Anne-Marie Rakhorst, oprichter en directeur van ingenieursbureau Search, lezen wij dat duurzaam ondernemen gaat "om het vinden van een balans tussen people, planet en profit en het creëren van meervoudige winst". Bij kinderopvang heb je het dan bijvoorbeeld over een duurzaam gebouw met een gezond binnenklimaat. En laten we dit aspect nu eens verder uitlichten. Omdat gastouders gewoon vanuit hun eigen huis of dat van de ouders werken, hoeft er geen duur gebouw uit de grond te worden gestampt. En ook de inrichting is grotendeels al klaar.

Maar neem nou de grootste Vinexwijk van Nederland, Leidsche Rijn. De vraag naar kinderopvang is er enorm. Aanbevelingen die in officiële rapporten worden gedaan hebben betrekking op de bouw van nieuwe kinderopvangvestigingen. Twee jaar geleden verrees er het grootste kinderdagverblijf van Nederland. Maar het kenmerk van zo'n nieuwbouwwijk is dat na verloop van tijd de demografie van de bevolking zo verandert dat de vraag naar kinderopvang op termijn drastisch terugneemt. En ja, dan zit je met je grootste gebouw. Zonde!

Ons verbaast het dan ook dat bij dit soort vraagstukken de flexibele gastouderopvang niet structureel wordt aanbevolen. Veel ouders die zelf kleine kinderen hebben willen maar al te graag als gastouder aan de slag. Op die manier kunnen zij werk en gezin ideaal combineren. Zo maak je optimaal gebruik van je bestaande resources. En wat nog extra leuk is: zowel ouders als de overheid zijn goedkoper uit. Wat willen we nog meer?

7 opmerkingen:

Gastouder Nijverdal zei

Een vriendin van mij is pas begonnen als zelfstandige gastouder en ze heeft al een aantal klanten.

Verder kreeg ze bij het inschrijven bij de Kvk, dat er steeds meer mensen zich hiervooor gingen inschrijven.

Tendea.nl zei

Heel goed dat er aandacht wordt besteed aan gastouderopvang!
Tendea.nl - helpt ouders en gezinnen om op een veilige en betrouwbare manier kinderopvang te vinden. Zo zijn er mensen die zichzelf als oppas, gastouder, nanny of au pair aanbieden.www.tendea.nl/kinderopvang

Anoniem zei

Kinderopvang wordt toch tegenwoordig steeds belangrijker in ons land. Werken en zorgen voor je kind is niet altijd even makkelijk :)

www.hetkeizertje.nl

Kinderopvang in Den Haag zei

Kinderopvang wordt toch tegenwoordig steeds belangrijker in ons land. Werken en zorgen voor je kind is niet altijd even makkelijk :)

Groeten, Kinderopvang het Keizertje in Den Haag

kinderopvang nieuwegein zei

goed artikel, dank!

Vera zei

Goed om te lezen dat er aandacht wordt besteed aan de gastouderopvang! Wat zo fijn is aan gastouderopvang is dat het een een flexibele, kleinschalige, huiselijke vorm van kinderopvang is. Niet zo'n massaal gebouw waar ze over spreken in het artikel.

Michelle zei

Ik ben zelf erg tevreden met gastouderopvang. Ik heb jaren mijn kinderen naar een normale kinderopvang gestuurd, maar toen ik mijn laatste kleine kreeg wilde ik het anders aanpakken. Ik ben er erg tevreden over!