woensdag, januari 11, 2012

Leges in crisistijdMerkt u ook dat het crisis is? Nou, wij dus wel. We merken vooral dat een heel scala aan creatieve gemeenten de meest originele manieren hebben bedacht om hun tekortkomende gemeentekassen te spekken. Hoe ze dat doen? Onder andere over de hoofden van de gastouderopvang.

Wat is er aan de hand?
Ineens krijgen we steeds meer brieven van gemeenten die aangeven dat er leges worden geheven. Niet alleen betaalt een gastouder al €30,05 voor het verkrijgen van een Verklaring omtrent het Gedrag aan de gemeente (en terecht!), maar de laatste tijd wordt er in steeds meer gemeenten ook een bedrag in rekening gebracht bij nieuwe gastouders die aan de slag gaan. En niet zomaar een bedrag, het gaat om pittige kosten:
  • Gemeente Haarlemmermeer: € 320,= per aanvraag
  • Gemeente Heiloo: € 152,50,= per aanvraag
  • Gemeente Hoogeveen: € 75,= per aanvraag
  • Gemeente Koggenland: € 220,= per aanvraag
  • Gemeente Purmerend: € 361,50 per aanvraag op adres gastouder en €168,= op het adres van vraagouder
  • Gemeente Stede Broec: € 226,= per aanvraag
  • Gemeente Venlo: € 195,= per aanvraag

Helaas hebben wij hierop onze Algemene Voorwaarden moeten aanpassen. Eventuele gemeentelijke kosten die verbonden zijn aan een aanvraag voor 'exploitatie van een gastoudervoorziening', belasten wij voortaan aan de gastouder door.

Terecht of niet?
Eerlijk vinden wij het niet. Te meer omdat de gemeenten vanaf 2012 structureel maar liefst 24,9 miljoen euro ontvangen voor toezicht en handhaving van de kinderopvang, volgens een bericht op de site van VNG. En daar valt wat ons betreft de initiële controle (of de gastouder daadwerkelijk voldoet aan de eisen) ook onder. Het lijkt ons dus gewoon een taak van de gemeente.

En wat ons nóg meer verwondert is dat een aantal gemeenten een gastouder direct uitschrijft wanneer er even geen opvang plaatsvindt, mét fikse boete. Om vervolgens een paar maanden later weer te kunnen cashen wanneer de gastouder weer aan de slag wil of kan gaan.

Samen met de branchevereniging zijn we dan ook bezig om te kijken of we hier iets aan kunnen doen. Het zou toch immers te gek voor woorden zijn als straks de gastouderopvang de cashcow van gemeenten wordt?

4 opmerkingen:

Saskia Laan zei

mooi stuk Tjitske!

Marieke zei

Hmmm, over dit soort ontwikkelingen heb ik nog niets gehoord tot nu toe. Vind het heel goed dat de kwaliteitseisen etc voor gastouders de afgelopen jaren zijn aangescherpt, maar dit soort acties? Het is als gastouder al hard werken voor niet zo heel veel geld, dit maakt de drempel alleen maar hoger om er aan te beginnen (of om door te gaan). En dat terwijl het zulk mooi werk is, en het voor kinderen zo goed kan zijn bij een gastouder!

Wendeline van Luijk zei

Je hebt helemaal gelijk Marieke!

Kinderopvang Nijverdal zei

Helemaal mee eens Marieke!!