donderdag, mei 20, 2010

Baby's in de kinderdagopvang zijn gestrest

Is dat nieuws? Nee. Uit een eerder onderzoek door de afdeling pedogiek van Rijks Universiteit Leiden bleek al dat kinderen in de gastoudervang beter gedijen (http://www.fsw.leidenuniv.nl/pedagogiek/nieuws/rapport-kinderopvang-2008.html).
Het onderzoeksrapport werd gepubliceerd net in de periode dat gastouderopvang onder vuur lag vanwege oneigenlijk gebruik van kinderopvangtoeslag en gastouderopvang dreigde te worden wegbezuinigd. Maar dit rapport werd door de beleidsmakers in Den Haag genegeerd.

Gisteren, 19 mei, presenteerde prof. dr.Marianne Riksen-Walraven de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door Radbout Universiteit Nijmegen bij baby's in de kinderdagopvang. Bij deze baby's, werd op de leeftijd van 3 maanden, 6 maanden en 9 maanden de hoeveelheid cortisol gemeten, tijdens de dagen dat zij werden opgevangen in een kdv en op de dagen dat zij thuis waren. Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt door de bijschorsnieren als reactie op stress.

Niet verrassend was, dat het cortisol gehalte op de leeftijd van 3 maanden vrij hoog was in vergelijking met de hoeveelheid die een baby aanmaakt als hij fijn thuis is. De hummel is nog maar net op de wereld en moet veel nieuwe indrukken verwerken en het is nu eenmaal op een kinderdagverblijf anders dan thuis.

Schokkend is om te zien dat naarmate de baby ouder is, het cortisol gehalte niet daalt en hoog blijft in vergelijking met het cortisol gehalte als de baby thuis is.

Een kinderdagverblijf is onrustig, de groepen zijn te groot, de leidsters niet sensitief genoeg. En daar brengen dagelijks honderduizenden ouders hun kostbaarste bezit naar toe. Dat je als ouders dit doet, daar heb ik nog enigszins begrip voor. Je weet vaak als jonge ouder niet beter, je doet wat jouw vrienden ook doen.
Je brengt je kind bij het kdv, het liefst om de hoek en daar waar ze van die leuke rode ballonnen op het raam geschilderd hebben.

Dat de overheid niet ingrijpt, is voor mij onacceptabel. De kinderen die wij gezond willen grootbrengen, onze toekomst, starten hun eerste levensfase vol stress met alle gevolgen van dien.

Iedereen weet wat stress met een mens doet en met een baby die nog volledig moet ontwikkelen kan dus van alles mis gaan.

Deze opvang wordt door de overheid gestimuleerd, het liefst alle kinderen naar de kinderopvang, want "dat gun je toch ieder kind" is hun slogan.
Stress! Dat doe je je kind niet aan!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De situatie staat iets anders.via gastouderbureau stellen de ouders geld van Belasting dienst.En de gastoudersbureaus het aanmoedigen....Bjv,Flexmoeders...de contract heeft geen waard voor de gastouder....Er zijn 2000uur per jaar geschreven en de gastouder werk er 200uur per jaar...Het doe er niet toe hoeveel uren gewerkt zijn....Wat doet Flexmoeders qua uren?nieks,,,,natuurlijk....goed om Belastingdienst dat te horen....

De baby,s zijn goed verzorgd bij een KDV.Daar werken gediplomeerde mensen,niet de mensen die geen idee hebben wat een pedagogisch werkplan betekent.Flexmoeders zit onder het stress...de ouders kunnen niet meer stellen en Flexmoeders verlies de klanten...ahahhaha,,en misschien moeten de ouders terug betalen,,,

Anoniem zei

ik ben gastouder en vind dan ook dat niet wij maar de kdv's maar eens goed aangepakt dienen te worden. wij moeten aan allerlei regels voldoen die blijkbaar nog steeds niet gelden voor het kdv. te gek voor woorden. op het kdv veel te grote groepen, geen aandacht voor het individuele kind, te grote werkdruk voor de leidsters alle kids op 1 slaapkamer, alle billen op 1 aankleedkussen en niet ieder kind zijn eigen bedje(beddegoed) en wij mogen dat allemaal niet. voor ieder kind een andere doek op het kussen, elk kind zijn eigen beddegoed, maximaal 2 baby's onder je hoede,geen baby's bij oudere kindjes dan 18 maand want die moeten apart slapen. regel het maar een extra slaapruimte. en op het kdv 15 kinderen en baby's gemengd op een slaapkamer. logisch dat ze niet goed slapen er is er altijd wel 1 die de boel wakker houdt.veel te druk voor de kindjes zo'n kdv, geen rust. bij een gastouder wel, lekker het "thuis"gevoel, veel aandacht , je eigen slaaplekje. zodat ze het gevoel hebben thuis te zijn, geen hoop drukte om ze heen.en dan wordt de gastouderopavng aangepakt? hier geen gestreste baby's/kinderen allemaal prima in hun vel, lekker ontspannen, lekker kind zijn heerlijk toch?

Anoniem zei

dank voor dit bericht. zo heb ik ook net gekozen voor een gastouder voor onze dochter van 2. op het kinderdagverblijf verliep de overgang van de baby- naar de peutergroep niet soepel. ze was ontzettend aan het huilen en werd daarin alleen gelaten, niemand die haar bij zich hield om haar daarin te steunen. de leidsters zijn allemaal lieve en leuke dames, maar 14 kinderen "runnen" is simpelweg een ondoenlijke opgave. er is te weinig tijd en dus aandacht voor elk kind. hoe harder een kind schreeuwt, hoe meer aandacht het krijgt en dat vind ik een verkeerd signaal. natuurlijk is interactie met andere kinderen belangrijk en leuk, maar dat kan ook in een groepje van 4 kinderen, 14 is gewoon te veel, te druk. ik heb overigens erg veel respect voor de verzorgers in een KDV, ik zelf werd er na een half uur al horendol. is er al eens onderzoek gedaan naar de relatie tussen opvang in een KDV en ADHD? ik kan me er iets bij voorstellen..