maandag, mei 31, 2010

Vergeet gastouderopvang niet in de debatten!

Vanavond doet Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, in een debat over kinderopvang het voorstel dat zowel de werkgever, als de werknemer per maand een euro extra moeten betalen, om zo de kinderopvang te redden. Veel media (waaronder dagblad Trouw en het RTL Ontbijtnieuws) pikten dit voorstel op. Opvallend, want tot nu toe is de aandacht voor het thema kinderopvang in de verkiezingsstrijd marginaal. Jammer ook dat het gastouderschap als alternatieve manier van kinderopvang in de discussie nauwelijks aan bod komt.

In het Carré-debat vorige week kreeg ChristenUnie-lijsttrekker Rouvoet een enkele vraag over bezuinigingsplannen en kinderopvang, maar verder is het thema tot nu toe nauwelijks aan bod gekomen. Nu het wel op tafel ligt, wordt er als oplossing volledig gefocust op de kindcentra die in de toekomst moeten worden opgezet. Centra waarin kinderen onder leiding staan van kundige mensen en een veelzijdig programma hebben met sport en spel. Dit moet ervoor zorgen dat ouders hun kinderen eerder naar een opvang durven te brengen dan nu het geval is, en daardoor zou de arbeidsparticipatie omhoog gaan. Maar waarom wordt hierbij aan de bestaande constructie met gastouders volledig voorbijgaan? Gastouderopvang is immers een bestaande vorm van kinderopvang waarbij kinderen niet aan de stress van de crèche worden blootgesteld. Goed dat het thema dus vanavond weer op de kaart wordt gezet, maar laten we hopen dat de geluiden over alternatieven als gastouderopvang ook gehoord worden!

N.B. Ik ben vanavond aanwezig bij het debat in de Rode Hoed, ik ben benieuwd!

4 opmerkingen:

ineke Dezentje zei

Dag Wendeline,
De VVD is de enige partij die het over gastouders heeft in het verkieingsprogramma. Ook gastouders kunnen wel wat VVD gebruiken!
Ineke Dezentjé
nr 14
lijst VVD

Anoniem zei

Beste mevrouw Dezentjé,
U heeft helemaal gelijk! Wel jammer dat de VVD niet aanwezig was vanavond in de Rode Hoed, wij 'gastouders' hadden vanavond ook wat VVD input kunnen gebruiken.
Vriendelijke groet,
Carlien Langelaan
Voorzitter VGOB

Barbara zei

Mogelijk kan Parentis, of moet ik zeggen flexmoeders? i.p.v. debatteren zich beter druk gaan maken over de kassiersfunctie, waarbij gastouders pas op tijd worden uitbetaald, nadat ze eerst een duurder abonnement hebben moeten afnemen.

Hierbij wat input van gastouders( zonder de aanhalingstekens)voor de VVD:

Ik citeer:
Het gastouderbureau geeft als enige optie een duurder abonnement aan voor de vraagouders, zodat er op de eerste van de maand uitbetaald kan worden. Uiteraard zijn mijn vraagouders hier niet van gediend. Verder denkt het gastouderbureau niet mee. Feitelijk doet het niets, geen service bieden, niet meedenken, het laat ons (vraagouders en gastouder) aanmodderen.

Ik citeer:
Ik wilde nog iets doorgeven over een GOB in Amsterdam die het wel heel erg bont maakt door lang rente te trekken van het geld wat ze innen.
Wanneer je bv. het rekeningnr. bij de belastingdienst wijzigt zodat het GOB de KOT ontvangt op de 20ste van de maand. Betalen zij de GO pas uit op de 15de van de volgende maand. Dit bureau trekt dus 25 dagen rente van het geld wat ze alleen behoren door te "sluizen". Zowieso houden ze het geld te lang vast, ook als de VO het bedrag laat innen van hun eigen rekening gebeurd dit op de 4de van de maand. De GO wordt echter pas uitbetaald op of na de 15de van die maand. Dat is ook een periode van minimaal 10 dagen.
Ik mag toch aannemen dat dit niet de bedoeling is geweest van al die aanpassingen in de wet.
Wat houdt het nu nog in om zelfstandig ondernemer te zijn, als de controle over je geld zo in handen ligt van een GOB.

Wendeline van Luijk zei

Dank voor de reacties, goed om te lezen dat het onderwerp inderdaad leeft. Uiteraard is het wel treurig te lezen dat de onduidelijkheid door de Wet Kinderopvang nog aanwezig is. Praktijken zoals door Barbara beschreven zouden absoluut geen realiteit moeten zijn. De rol van een gastouderbureau hoort faciliterend en een meerwaarde te zijn. Flexmoeders.nl vervulde gelukkig al vanaf het begin de kassiersfunctie waardoor we niet duurder hoefden te worden. Maar inderdaad, veel bureaus wel. En het ‘rente trekken’ lijkt wellicht zo, maar ligt puur aan het feit dat er administratieve slagen gemaakt moeten worden voordat uitbetaald kan worden. Los van het feit dat elk bureau op de incassoverwerking van de banken moet wachten, wordt bij Flexmoeders.nl bijvoorbeeld vervolgens kinderopvangtoeslag verrekend met de facturen. Trots kan ik zeggen dat uit klanttevredenheidsonderzoeken blijkt dat we op administratie heel hoog scoren. We regelen het duidelijk en strak en daardoor kunnen we onze diensten voordelig aanbieden.