dinsdag, januari 17, 2012

Wie wil er een 60-plusser in dienst?

Nederlanders worden steeds ouder. En tegelijkertijd worden er veel minder kinderen geboren dan bijvoorbeeld in de jaren '60. Vergrijzing en ontgroening. Op zich niets mis mee, behalve dat dit de samenleving voor een aantal fikse uitdagingen stelt.

Tot 2040 neemt onze beroepsbevolking enorm af en zonder aanpassingen zijn de collectieve voorzieningen op termijn niet houdbaar. De huidige crisis is peanuts vergeleken bij de uitdagingen waar we op langere termijn voor staan. Vandaar natuurlijk ook het wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer is ingediend voor verhoging van de pensioenleeftijd. Eén van de maatregelen die het kabinet nou eenmaal móet nemen.

Maar dan de praktische uitvoering. Wie wil er een 60-plusser in dienst? Dat blijkt verdomde lastig. Er zijn verhalen te over van enthousiaste ouderen die best heel graag aan de bak willen, maar gewoon de kans niet krijgen. Dus met de vraag naar arbeid onder ouderen zit het wel goed, maar hoe zit het met dat aanbod?

Gelukkig is er het gastouderschap. Dat blijkt namelijk bij uitstek een geschikt beroep voor de ouder wordende (vrouwelijke) beroepsbevolking. Het beroep kan namelijk gemakkelijk vanuit huis worden uitgevoerd op uren dat het je als gastouder goed uitkomt. Veel dames op leeftijd hebben een dijk van een ervaring als het gaat om het opvoeden van en de dagelijkse zorg voor kinderen. Ook vanuit sociaal oogpunt ervaren ouderen het gastouderschap als een prettig beroep: al worden hun kleinkinderen inmiddels groot, zij vervullen nog steeds een belangrijke rol bij het grootbrengen van kinderen, blijven zo op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en voelen dat zij zich nuttig maken. En veel ouders hebben liever een ervaren gastouder, dan een iemand die zelf nog geen kinderen heeft.

Natuurlijk lost het gastouderschap niet het hele complexe vraagstuk op waar onze arbeidsmarkt voor staat. Maar het kan er wel degelijk aan bijdragen. En wat er zo mooi aan is, is dat de jongere beroepsbevolking er enorm bij gebaat is. Zij kunnen werk en gezin op deze wijze optimaal combineren. Gastouderopvang is flexibel, kleinschalig en wetenschappelijk bewezen de beste vorm van kinderopvang voor het welzijn van jonge kinderen. Bovendien kost deze vorm van kinderopvang de overheid minder geld dan andere vormen van kinderopvang, omdat de verstrekte kinderopvangtoeslag lager ligt. En ook betalen ouders vaak stukken minder dan wanneer zij een crèche inschakelen. Het stelt de jonge beroepsbevolking in staat zo productief mogelijk te zijn, zonder dat hun kinderen daaronder lijden. En dat is nou net wat we nodig hebben!


4 opmerkingen:

Kinderdagverblijf in Den Haag zei

Ik vind dat wij als Nederlanders minimaal 3 kinderen per gezin moeten hebben. Dit zal zeer gunstige effecten hebben op de samenleving.

GOB Lieve Kinderen zei

Mooi artikel. Het is een win win situatie. De oudere dames kunnen aan het werk, vinden het vaak leuk om met kinderen om te gaan én de vraagouders vinden het vaak een vertrouwd idee dat een ervaren persoon hun kinderen opvangt. Gastouderschap is gewoon een heel goed middel om kinderopvang efficiënter te maken.

Saartje zei

Ik ben laatst aangereden op mijn scootmobiel nu is die kapot. Ik ben al een tijd op zoek naar een nieuwe, iemand tips?

Nina zei

Gastouders lijken me en mooie oplossing! Jammer eigenlijk dat ze vaak niet worden aangenomen. Ik zat vroeger zelf op een kinderdagverblijf waar wel wat oudere dames werkten, was meestal erg gezellig!. Nu werk ik zelf ook bij een kinderopvang in Amsterdam West, maar daar zijn het toch vooral wel jongere werknemers. Hopelijk kan dit een oplossing bieden :)

Groetjes,
Nina | www.knusthuys.nl