dinsdag, november 17, 2009

Gastouderbranche mag kritischer naar zichzelf kijken

Op zich ben ik het helemaal eens met het verzoek van branchevereniging MO-groep en Boink aan Sharon Dijksma om het jaar 2010 als overgangsjaar te hanteren. Het is ongepast om vraagouders het risico te laten lopen voor het feit dat hun gastouder mogelijk niet de noodzakelijke papieren heeft.

Zoals de situatie nu is, kan de Belastingdienst dan vele duizenden euro's gaan terugeisen. Het is onderhand Sinterklaas en nog weet niemand precies wat de mogelijkheden zijn om aan die eisen te voldoen.

Tegelijkertijd zou de gastouderbranche ook wel wat kritischer naar zichzelf kunnen kijken. Persoonlijk vind ik dat onze vrienden van de MO-groep en Boink weinig doen om hun (gast)ouders te informeren over de diverse mogelijkheden om wel aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen.

Het NIGOS (Nederlands Instituut voor GastOuderschap) dat ik heb helpen oprichten, helpt gastouderbureaus om al hun gastouders op korte termijn te laten voldoen aan de nieuwe opleidingseisen.

Gastouders kunnen vrijstelling krijgen op basis van een eerder behaald diploma, een ervaringscertificaat halen, of een diploma mbo-2 Helpende (Zorg en) Welzijn waarmee ze aan 'de eisen' voldoet. Wat 'de eisen' voor het certificaat zijn is nog niet bekend maar een ding weten we wel: de eisen van certificaat moeten hetzelfde zijn als voor het diploma. En dat diploma kan zonder het volgens van lessen of colleges worden behaald. Er zijn inmiddels al meerdere ROC's die aangeven dat ze diplomering gaan aanbieden, via het Nigos. Het diplomatraject zonder lessen of colleges is kortom zeer aantrekkelijk voor gastouders – en vraagouders! - en daar kunnen ze vandaag al mee beginnen (www.nigos.org).

Er is vanuit MO-groep en Boink helaas alleen maar veel tamtam rond het traject voor het behalen het Ervaringscertificaat (EVC). Daar zit de onzekerheid. Er zijn veel geruchten, en het Bureau Kwaliteit Kinderopvang heeft op dit moment nog steeds niet bekend gemaakt welke van EVC-aanbieders de EVC-toets bij gastouders straks kunnen gaan afnemen. Vervelend voor gastouders die een certificaat willen halen, maar wel heel goed dat er kritisch naar deze aanbieders wordt gekeken, want op dit traject zijn allemaal partijen actief, 'EVC-boeren' noem ik ze maar, met website met prachtige constructies waardoor het lijkt of gastouderbureaus er zelfs geld aan kunnen verdienen. Daar moet de overheid dus eerst het kaf van het koren scheiden.

Ondertussen kunnen gastouders dus een diploma gaan halen. Ik verwacht dat de slimme politica Dijksma het belang van de diplomaroute inmiddels ook inziet en dat we komende tijd ook vanuit het ministerie van OCW meer 'reclame' voor dit traject kunnen verwachten.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Wenedeline,

Ik wilde als gastouder werken,
op welke wijze gaat dat?

Met vriendelijke groet,

Faiza

GOB MijnGastouderopvang zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.