dinsdag, december 09, 2008

De bewijslasten omdraaien

Afgelopen donderdag hield de commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een overleg over de kinderopvang. Staatssecretaris Dijksma is uiteraard bevraagd over de bevriezing van de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag en de wachtlijsten. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd en het overleg wordt verlengd (de volgende datum valt in ieder geval voor de kerst).

Tot mijn vreugde zegde de staatssecretaris toe in het volgende overleg een voor de gastouderopvang belangrijk punt te behandelen: het screenen van medewerkers in de kinderopvang.

Ik blijf het zeggen: de wachtlijsten zijn belangrijk, maar het weren van onbetrouwbare mensen hangt daarmee samen. Ik zou bijna zeggen: als het wantrouwen groeit, doet de wachtlijst hetzelfde. Wie immers om deze reden geen gastouder wil inschakelen, blijft op de wachtlijst voor het kinderdagverblijf staan.

Om kwaliteit van gastouderopvang te garanderen, moeten we de gastouderbureaus veel meer aanspreken op hun verantwoordelijkheid. En de bewijslasten omdraaien. Nu moet de GGD controleren of de bureaus naar behoren controleren. Zij hebben zowel onvoldoende capaciteit als onvoldoende overzicht om dit naar behoren te doen. Laat de bureaus zelf aantonen dat voor elke opvangsituatie minimaal een verklaring van goed gedrag van de oppas is en de veiligheidscontroles van het huis zijn uitgevoerd*. Flexmoeders.nl gaat zelfs naar de een online assessment
van de gastouders. Zo wint de gastouderopvang branche aan kwaliteit en dus aan vertrouwen. Mooie manier om de wachtlijst te verkorten, leek me zo.


* Zie het Centraal Register Gastouderopvang uit het Totaalplan Kinderopvang dat we aan de Staatssecretaris hebben aan geboden: maatregelen om de kosten in de kinderen terug te brengen, misbruik van overheidsgelden te voorkomen en de kwaliteit te verhogen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Wendie, leuk zo'n blog! Hoop dat je de schooltijden van De Havenrakkertjes nog kan veranderen...Succes en tot op de speelzaal! Groetjes Herminia
PS: bedankt voor de leuke kerstkaart.