vrijdag, december 19, 2008

Staatssecretaris Dijksma tot inkeer

Het lijkt er op dat staatssecretaris Dijksma toch tot inkeer komt: tot voor kort dacht ze met in gang van 2010 dat de gastouderbureaus die de afgelopen jaren zijn ontstaan wel weer konden verdwijnen. Gisteren meldde de Telegraaf dat ze er inmidels achter is dat ze goede gastouderbureaus met veel meer ontzag moet behandelen, omdat hun kennis en ervaring heel belangrijk is en bij de traditionele kinderdagverblijven simpelweg ontbreekt.

Goede bureaus realiseren jaarlijks voor duizenden koppelingen tussen gastouders, ouders en kleine kinderen. Jonge ouders kiezen bewust voor kleinschallige opvang waarbij een-op-een contact centraal staat. Gastouderopvang zorgt bovendien voor kortere wachtlijsten in de kinderopvang en een betaalbaar alternatief voor de steeds duurder wordende kinderdagverblijven.

Ik reken er op dat de staatssecretaris haar vergissing ruiterlijk toe geeft, want dat hebben we na een jaar van negatieve verhalen van haar kant wel verdiend. Dan heeft ze nog twee jaar om zich in te gaan zetten voor deze financieel aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaande vorm van kinderopvang.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb een drieling van nu, bijna 14 maanden, de kindjes mochten het eerste jaar niet naar de kinderopvang, i.v.m. besmettingsgevaar.
Couveusekindjes en vele andere kindjes zijn veel beter af met een gastouder (aan huis). Daarom moet de gastouderregeling blijven zoals die is.
Uit onderzoek is gebleken dat een kinderdagverblijf geen goede plek is voor kleine baby's. (Prof. Guus de Jonge, deskundige op het gebied van wiegedood.)

Verder is ook gebleken dat kinderen zich prettiger voelen bij een gastouder, dan bij een kinderdagverblijf.
http://www.fsw.leidenuniv.nl/pedagogiek/agp-d/rapport-kinderopvang-2008.jsp

Misschien dat dit soort informatie mw. Dijksma aan het denken zet?

Unknown zei

Wat is niet fijner dan in een gezinssituatie op te groeien.
Toch nog een thuis gevoel en warmte.
De aandacht is meer en ook de rust.
Ik vind het heerlijk om gastouder te zijn!
Groetjes Christel van Hal

Anoniem zei

natuurlijk is het prachtig voor de gastouderburo's dat ze kunnen blijven bestaan.
Het is alleen de vraag of het tarief voldoende is want als er voor 2,5 per uur gewerkt moet worden,daar worden wij ook niet vrolijk van.En welke eisen worden er gesteld aan thuischreches?moet iedereen die dus die 4 euro wil verdienen ook gelijk al een SPW gerelateerde diploma op zak hebben of telt de ervaring die je hebt als gastouder ook mee?en wie gaat dat controleren?Of zijn die 2,5 en 4 euro alleen maar de toeslagen die vraagouders kunnen krijgen en mag je als gastouder rustig 4,75 vragen bijvoorbeeld?
Wie weet daar de antwoorden op?