donderdag, december 18, 2008

Goede voornemens 2009 staatssecretaris Dijksma

  1. Investeren in gastouderschap
    Zowel een studie van de Universiteit Leiden als een internationaal onderzoek van Unicef tonen aan dat gastouderopvang voor het welbevinden van de kinderen beter is dan opvang in een kinderdagverblijf. Dat er mensen zijn die (financieel) misbruik maken van de gastouder-regeling, betekent niet dat we het gastouderschap moeten vergeten als goed alternatief voor het kinderdagverblijf. Investeer in het tegengaan van misbruik zodat deze succesvolle vorm van opvang, ten volle kan worden benut.
  2. Gastouderschap promoten als reëel alternatief
    Wijs ouders die op de wachtlijst staan voor een kinderdagverblijf, actief op de mogelijkheid van gastouderopvang. Het is immers goed voor het kind, flexibeler dan het kinderdagverblijf en goedkoper voor de ouder: het gemiddelde uurtarief van een gastouder ligt onder de vijf euro (VS een gemiddeld uurtarief bij creches van 6,10 per uur).
  3. Fouten toegeven en herstellen
    Er zijn miljoenen aan subsidie uitgegeven aan ouders van wie het nog maar de vraag is of hen dat toekomt. De gastouderopvang werd de zondebok. Dijksma heeft voor de zomer maatregelen voorgesteld die de gastouderopvang zou doen omvallen. Daarop is ze al teruggekomen. Ze heeft nogmaals om de tafel gezeten met de branche voor betere en effectievere maatregelen die de financieel aantrekkelijke en kwalitatief hoogstaande gastouderopvang omarmen en het succes ervan beschermen. Ga zo door in het belang van de begroting, en in het belang van de kinderen en gezinnen van Nederland.
  4. Luisteren naar partijen die de markt kennen, zoals het Platform Kwaliteit Gastouderopvang
    Er zijn genoeg goede ideeën en plannen. Zie ook het 'Totaalplan Kinderopvang' van het PKGO. Er wordt door de branche veel geinvesteerd om te zorgen dat politici goed geinformeerd zijn en ook in de media laten zij regelmatig van zich horen. Zie ook het stuk van gisteren uit het Reformatorisch Dagblad: Bezuiniging op gastouderopvang irrationeel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Wendeline, ik heb een link naar je blog aangebracht op mijn eigen weblog:

http://zwanger.blog.nl/kinderopvang/2008/12/19/mes-toch-minder-diep-in-gastouderopvang#more-623

Zet 'm op voor de gastouderopvang!