maandag, december 22, 2008

Een zelfstandige gastouder vroeg zich het volgende af:
"natuurlijk is het prachtig voor de gastouderburo's dat ze kunnen blijven bestaan.Het is alleen de vraag of het tarief voldoende is want als er voor 2,5 per uur gewerkt moet worden,daar worden wij ook niet vrolijk van. En welke eisen worden er gesteld aan thuischreches? moet iedereen die dus die 4 euro wil verdienen ook gelijk al een SPW gerelateerde diploma op zak hebben of telt de ervaring die je hebt als gastouder ook mee? en wie gaat dat controleren? Of zijn die 2,5 en 4 euro alleen maar de toeslagen die vraagouders kunnen krijgen en mag je als gastouder rustig 4,75 vragen bijvoorbeeld? Wie weet daar de antwoorden op?"

Ja, je mag als gastouder rustig 4,75 vragen. Die 2,50 en 4,00 moet je zien als de ‘vergoedingsnorm’. Zie ook het artikel van Ed Buitenhek. Hij zegt “Nog steeds circuleren termen als ‘maximumtarief’, ‘maximum uurprijs’ en ‘tariefplafond’ voor de vergoedingsnorm die de overheid heeft vastgesteld. […] Het is aan te raden om alle associaties tussen die norm en de prijzen […] te doorbreken”.

Het wordt alleen voor de ouders een stuk duurder. Stel, de opvangsituatie voldoet niet aan de voorwaarden van ‘thuiscreche’ dan kun je uiteraard wel 4,75 vragen, maar de ouder krijgt maar over 2,50 een vergoeding. Ik geloof zelfs dat mensen zich dat niet realiseren. Ouders krijgen geen 2,50 vergoeding maar óver die 2,50 een vergoeding. Dus wat zal het zijn? Een euro misschien?

Gek eigenlijk hè? Dat je hogere eisen wilt stellen voor een lagere vergoeding. Ik hoor zelfs geluiden over opleidingseisen. We weten nog niet welke eisen er gesteld zullen worden maar ik hoop van harte dat dát er niet doorkomt. Als je meer eisen stelt aan deze opvangvorm - waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die nu al kwalitatief beter is dan crèches - hou het dan op een landelijke erkende 'ervaringstoets'. 'Zoals ze die ook hebben voor pleegouders. Mijn inschatting is dat een moeder die 3 kinderen heeft groot gebracht en nu gastouder is, wel een ervaringstoets zal doen maar geen opleiding. Daar begint ze niet aan. Die haakt af, samen met duizenden steengoede collega gastouders. Daar kun je gif op innemen.



1 opmerking:

Anoniem zei

Fijn dat het duidelijk word dat het een VERGOEDINGSTARIEF is en geen vraagtarief voor de gastouder !
Het is wel jammer dat het kabinet de gastouders, bureaus en de vraagouders zo lang in onzekerheid laat zitten !!
Mijn vermoeden is dat het kabinet de wetswijziging nooit red voor 2010 , ze hebben immers 5 jaar over de wet kinderopvang gedaan de laatste keer .

Het blijft weer afwachten , heel akelig is die onzekerheid !