donderdag, december 04, 2008

Geen alternatief? Natuurlijk wel.

Vanochtend zat Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in het programma Goedemorgen Nederland (link). Hij werd hier geïnterviewd over de stijgende tarieven en de wachtlijsten in de kinderopvang (sommige langer dan twee jaar). Herhaaldelijk werd hij gevraagd naar alternatieven voor de kinderdagverblijven en naschoolseopvangcentra. Het enige wat hij noemde was dat scholen zelf de verantwoordelijkheid zouden moeten nemen om opvang te regelen.
Bizar dat hij geen gastouderopvang noemt! Hier zijn geen wachtlijsten, uit onderzoek van de universiteit van Leiden blijkt dat het voor kinderen beter is dan de crèche en het is flexibeler in te zetten. Het was altijd al goedkoper en nu wordt dat verschil alleen nog maar groter. Want bij gastouderopvang is het uurtje-factuurtje: Je hoeft niet standaard 10 (of zelfs 11) uur per dag te betalen en ook niet als je op vakantie bent, zoals dat wel moet bij kinderdagverblijven.

Vanavond wordt Dijksma in de Kamer aan de tand gevoeld over bovenstaande zaken. Als ik een tip aan Dijksma zou kunnen is het dat ze gastouderopvang meer moet promoten als aantrekkelijk alternatief voor de schrijnende situatie in de kinderdagverblijven en naschoolseopvangcentra!

Geen opmerkingen: